Vanligtvis får man rådet att ”ta det lugnt” och inte jobba hårt eller mycket om du vill undvika att gå i väggen. I mitt senaste Live Talk med Terron Musgrove fick vi lite andra råd. Terron tycker visst att man kan gasa på, bara man gör det smart!

Så hur gasar man smart? Det handlar om att hitta en balans och inte köra ända in i kaklet. Tänk istället på dig själv som en värdefull racerbil. För att hålla hela tävlingen och säsongen ut behöver du:

  1. Se till att ta dig tid för depåstopp. Skaffa dig ett bra team omkring dig, coacher och tränare som kan hjälpa dig fylla på energi.
  2. Hitta en balans mellan tävling och vila. Ta dig tid för återhämtning och ge dig själv en ”full service”.
  3. Närhelst varningslampan lyser, stanna upp och gör felsökning. Lyssna in kroppens signaler och åtgärda problemen i tid, så hindar du effektivast en systemkollaps!
  4. Identifiera vad i systemet som stjäl din energi, ta bort eller åtgärda problemen på andra sätt. Till exempel kan du hyra in en expert på ett visst område istället för att försöka göra allt själv.
  5. Lägg sedan din egen tid på sådant som bara du kan göra, sådant du tycker är roligt och ger dig energi. (Och inte går att leja bort).

Det här stämmer bra med mitt eget sätt att hantera mina olika åtaganden genom åren. Visst behöver man allt som oftast jobba hårt och jobba över MEN en sådan period behöver följas av en period med återhämtning och vila för att man ska hålla.

Det jag ser idag är att många glömmer det. Framförallt ’glömmer’ de att ta hjälp när de behöver pepp, vägledning eller avlastning. Men ensam är inte stark, alla behöver ett team omkring sig. Så ta en stund och fundera över din egen situation just nu, hur kan du gasa på ett smart sätt?

BILD: Terron Musgrove är ICF professional Life and Business coach.